Please visit the site again using one of the following browsers.
Bu yazımızda İngiltere’de banka hesabı açmanın yollarını inceleyecek, bu işlemleri nasıl gerçekleştirebileceğinizden bahsedeceğiz.

İngiltere’de Banka Hesabı Açmak

İngiltere’de Banka Hesabı Açmak

Dünyanın çeşitli yerlerinde banka hesabınızın bulunması, o ülkenin resmi para birimiyle uluslararası işlemler gerçekleştirirken yapılacak işlemlerin hem daha kolay hem de daha ekonomik bir şekilde halledilmesini sağlar. Özellikle en sık kullanılan para birimlerine sahip ABD, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde banka hesabınızın olması bu hususta sizlere çok büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Bugünkü yazımızda ise İngiltere’de banka hesabı açmanın yollarını inceleyecek, bu işlemleri nasıl gerçekleştirebileceğinizden bahsedeceğiz.

Dünyanın sayılı büyük ekonomilerinden ve refah seviyesi en yüksek ülkelerinden biri olan İngiltere,  Birleşik Krallık’ın merkezinde bulunan bir ülke. Özellikle uluslarası ticarette en sık kullanılan para birimlerinden olan Sterlin’e sahip olmaları ve küresel finansın ana aktörlerinden biri konumunda bulunmaları bu ülkede banka hesabı açmak konusunda teşvik edici bir noktada bulunmakta. Aynı zamanda Birleşik Krallık bünyesinde dünyanın en özel okullarından bazılarını bulunduran İngiltere, başarılı bir öğrencilik hayatı için de önemli bir cazibe mekanı. Sizleri için bu ülkede banka hesabı açma sürecini inceledik ve detaylandırmaya çalıştık. Gelin bu konuya hep birlikte bir göz atalım.


İngiltere’de Banka Hesabı Nasıl Açılır?

1. Yapacağınız İşe Uygun Bir Banka Bulma

İlk ve belki de en önemli adımlardan biri amacınıza en çok hizmet edebilecek bankayı bulmaktır. Örnek vermek gerekirse; eğer öğrencilik hayatınız için İngiltere’ye gittiyseniz ve burada bir banka hesabı açmak istiyorsanız, daha önce yabancı öğrencilerle çalışmış ve bu konudaki deneyimi daha yüksek olan bankaları tercih etmeniz sizler için daha doğru olacaktır. Yatırım ve iş amaçlı seçim yapmak isterseniz çeşitli yatırım bankaları bulunmaktadır. Bu gibi örnekler çoğaltılabilir ancak önemli olan kendinizle uyuşan bankayı seçebilmektir.


2. Uygun Hesap Türünü Belirleme

Sadece İngiltere’de değil, ülkemizde de hangi açacağınız hesabın türünü belirlemek önemlidir. Temel olarak incelersek bankada hesap açabileceğin 4 farklı hesap türü bulunmaktadır.

• Vadesiz Mevduat Hesabı
• Ortak Hesap
• Tasarruf Hesabı
• Temel Banka Hesabı

Kısa vadeli paranızı yönetmek istiyorsanız açacağınız hesap vadesiz mevduat hesabı olmalıdır. Tasarruf hesabı ise daha uzun vadeli yatırımlar ve daha büyük meblağlar için tercih edilebilir zira banka bu paralara miktara ve politikalarına göre belirli bir miktar faiz işletir. Ev, iş gibi ortak mekanlarda ortak harcamalarınızı yönlendirmek ve takip etmek amacıyla ortak hesap tercih edilebilir. Tüm bunların dışında temel banka hesabı da açabilirsiniz.


3. Belge Toplama

Adım adım gidersek, öncelikle tabii ki bir belge toplama ve dosyalama süreci olacaktır. İstenilen belgeler bankaların mevzuatlarına göre farklılık gösterebilmektedir ancak her banka mutlaka sizden iki ana belgeyi isteyecektir; Kimlik ve ikamet bilgisinin bulunduğu belgeler. Tabii bu belgeleri incelerken güvenlik nedeniyle farklı belgeler sunmanız da istenebilir. İkamet adresinizin de içerisinde bulunduğu bir kira sözleşmesi, fatura bilgilerinin bulunduğu bazı dokümanlar ve kira bedellerinin açık bir şekilde gösterilebildiği bir banka hesap dökümü sizden istenebilir. Eğer İngiltere’de öğrenciyseniz, sizlerden bir öğrenci belgesi de talep edilecektir.


Tüm bu süreçlerin sonrasında, bankadan bir randevu almanız gerekmektedir. Bankalar hafta içleri saat 09.30 - 17.00 arası faaliyet göstermektedir. Bazı bankalar yüz yüze randevu sistemiyle çalışmaktayken bazılarından ise online randevu talep edebilirsiniz. Belgelerinizle beraber katıldığınız randevu sonrası ise işlemleriniz bitmiş ve banka hesabınız kullanıma hazır hale gelmiş olacaktır.

İşin maliyetlerine gelecek olursak, her bankada hesap açmanın maliyeti çeşitlilik gösterir. Açacağınız hesaba, alacağınız hizmete ve hizmet alacağınız bankanın mevzuatına göre ücretler çeşitlilik göstermektedir. Bununla birlikte genellikle İngiltere bankalarında aylık ücret bulunmamaktadır.


İngiltere’ye Gitmeden Banka Hesabı Açmak
Bu konuda sıkça sorulan sorulardan biri de budur. Teknik olarak evet, İngiltere’ye gitmeden banka hesabı açmak mümkündür. HSBC gibi, Barclays gibi ünlü İngiliz Bankaları yurt dışında yaşayan kullanıcılar için Uluslarası Hesap Hizmeti sunmaktadır. Bu hesabı İngiltere dışında yaşarken ve İngiltere’ye göç etmeden önce açabilir ve kullanabilirsiniz. İşlemlerinizi çevrimiçi bir şeklide halledip bu bankalarda hesap sahibi olabilirsiniz.

Top 10 London attractions - London Attraction - visitlondon.com

"İngiltere’de hangi bankalar vardır? Hangi İngiltere Bankalarından hesap açılabilir?" gibi sorular da sıkça sorulmaktadır.

Gelin, yazının bu kısmında İngiltere’deki bazı bankalara bir göz atalım.


İngiltere Bankaları


• Barclays:
İngiltere’deki ilk zamanlarınızda sizlere en çok yardımcı olabilecek bankalardan biri olan Barclays, hesap açmak için yapılacak olan ilk başvuruyu online olarak talep eden bankalardan biridir. İngiltere ve tüm Birleşik Krallık nezdinde 2000’e yakın şubesi bulunan Barclays, ülkenin en büyük bankalarından biri olarak gösterilmektedir.


• HSBC: HSBC, sadece İngiltere ve Birleşik Krallık’ta değil, dünyanın farklı noktalarında ve bir çok ülkesinde etkin faaliyet gösteren oldukça global ve büyük bir bankadır. Eğer ki bulunduğunuz ülkede bir HSBC banka hesabınız varsa ve İngiltere’de bu bankadan bir hesap açmak istiyorsanız, banka sizlere bir çok kolaylık ve imkan sağlayacaktır.

• Lloyds: Bu banka öğrenciler için uygun olabilir. Banka bünyesinde İngiltere’ye yeni gelenler ve öğrenciler için özel hesap türleri bulunmaktadır. İngiltere’de 1000’i aşkın şubesi bulunan Lloyds da ülkenin en büyük bankalarından biri olma özelliği taşır.

• NatWest Group: Ülke genelinde 1000’e yakın şubesi bulunan NatWest Group, bazı durumlarda bedava hesap uygulamasını devreye sokmaktadır. Tüm bunlarla birlikte ülkeye gelen öğrenciler ve yeni yatırımcılar için özel hesapları vardır. Yine İngiltere’nin en büyük bankalarından biri olarak gösterilebilir.


Eğer ülkede ikamet etmiyorsanız yahut oturma izniniz yoksa, online bankacılık sistemleri de sizler için bir çözüm olabilir. Online İngiltere bankaları olarak gösterilen Monzo, Revolut, Starling, Bank, LeoPay ve Monese gibi ödeme kuruluşu ve bankalar İngiltere’de müşterilerine yalnızca çevrimiçi ve mobil uygulamalar yoluyla hizmet vermektedirler.

An expert travel guide to London | Telegraph Travel

İngiltere tabii ki bir çok insanın hayalini kurduğu ve yaşamak istediği ülkelerden birisi. Bu yazımızda İngiltere’de banka hesabı açmanın yollarını, gereklilikleri ve prosedürlerini inceledik, bazı hesap türlerini ve bankaları tanıttık. Bu konuda biraz da UPTION uygulamasının avantajlarından bahsetmek istiyoruz. UPTION Mobil Uygulaması ile 7/24 ve 176 ülkeye anında para transferi gerçekleştirebiliyorsunuz.

UPTION ile İngiltere’de bulunan banka hesaplarına da para gönderebilirsiniz. İster Euro, isterseniz de Sterlin cinsinde transfer yapabilirsiniz. Üstelik bu transferleri sadece 1 GBP işlem ücreti ile gerçekleştirirsiniz.

Bu hem gönderen hem de alıcı taraf için oldukça önemli ve değerli bir özellik olarak ön plana çıkmakta. Tüm bunlarla birlikte yurt dışı para transfer süreçlerinizde ihtiyacınızın olduğu her anda UPTION uygulamasında bulunan Mesajla Para İste fonksiyonunu kullanarak talepte bulunabilir, size gönderilen parayı anında hesabınıza alabilirsiniz.

Dilerseniz hemen butona tıklayarak UPTION'ı indirebilir ve üye olabilirsiniz.