“Yurtdışında okumak…” peki ama nasıl? 😊
Kulağa hoş gelse de doğup büyüdüğün ülkeden farklı bir yerde okumayı planlarken insan kendini aklındaki sorularla baş başa buluyor. Kültür ve dil farklılıklarının yanında bütçe yönetimi de devreye girince aylar öncesinden detaylı araştırma süreci yapmak gerekiyor.
Ben okuyacağım bölümü seçtikten sonra hangi ülkelerde bütçeme uygun eğitim alabilirim konusunu araştırmaya başladım. Bu süreçte mevcutta Türkiye’de işletme yüksek lisansına (MBA) devam ettiğim üniversitemde başvuru hakkım olan Erasmus öğrenci değişim programı dahilinde ilgili okulları ve ülkeleri listeledim.Okulumdaki Erasmus ofisi yetkilisi ile birlikte Türkiye’deki MBA programına en uyumlu yurt dışı programını seçtik ve Almanya’daki anlaşmalı okula başvuru sürecini başlattık.
Gitme kararını alırken, daha önce aynı okula veya Almanya’ya öğrenci değişim programı ile eğitim almış öğrencilerle görüştüm. Erasmus programı dahilinde okula ayrıca ücret ödememiz gerekmiyor hatta devletin hibe desteğini alıyorsunuz. Bu hibe ile Almanya’da öğrenciler arasında çok yaygın olan herkesin kendine özel odasının olduğu fakat ortak yaşam alanlarının paylaşıldığı paylaşımlı daire“Wohngemeinschaft” kirasının tamamını karşılamış oldum, hatta üstüne para bile arttırdım.
Artan paranın üzerine biraz daha ekleyerek seyahat planları yaptım.Avrupa Birliği ülkesi öğrencilerine yasal olarak belirlenen süreyi geçtikten sonra, Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkı tanınıyor. Üstelik çoğu ülkede öğrencilere müzeler ücretsiz. İndirimli ulaşım masrafları da başka bir avantaj.Ryanair’ın kampanyalarını takip ederek neredeyse bedavaya seyahat ettim. Yaşadığım şehir güney sınırında olduğu için hafta sonları birkaç saatte Fransa veya İsviçre’ye gitme imkanı buldum.
Sosyal yaşam Türkiye’den biraz farklı, belirlenen kurallara uyum sağladığınızda yaşam daha kolaylaşıyor. Marketlerin erkenden kapanması, bankaların her gün farklı saatte kapanması ilk başta benim için zorlayıcı olmuştu.
Peki Almanca bilgim dersleri takip etmemde yeterli olacak mıydı? Neyse ki Almanca bilmeseniz de Almanya’da birçok ücretsiz programdan faydalanarak yüksek lisans yapabilirsiniz. Benim katıldığım program İngilizce seçeneği sundu, bu yüzden problem yaşamadım. Gitmeden önce mutlaka başvurulan programın eğitim dilini netleştirmek gerekiyor.
Özellikle Alman arkadaşlarımdan çok destek gördüm, yabancı bir ülkenin kültürünü anlayabilmek ve gerçek hayat nasıl gözlemleyebilmek için bölge sakinleri ile vakit geçirip oranın vatandaşıymış gibi yaşamak faydalı oluyor.
Peki hibeyi nasıl Almanya’ya gönderecektim, sağlık sigortası ödemesini nasıl yapacaktım, evrak kontrolü için aracı kurum bedel talep ederse ödemeyi nasıl göndermem gerekirdi, ailemden destek almak istediğim zaman hangi bankayı kullanmalıydım? Burada karşıma çıkan en büyük engel her bankanın farklı baremlerde farklı tutarlarda gönderilen miktardan komisyon kesmesiydi.
Bir öğrenci için 1 Euro bile çok değerli! Komisyon oranlarını inceleyince banka ile gönderim yapmaktan vazgeçtik. Arkadaşımın tavsiyesi ile yurt dışı para transferi uygulamalarını incelemeye başladım ve UPTION uygulaması ile tüm transfer ücretlerini sorunsuz gerçekleştirdim. Üstelik UPTION ile Türkiye’den Almanya’ya hatta tüm Avrupa Schengen bölgesine para göndermek ÜCRETSİZ! Henüz denemediysen halen geç kalmadın!