Пожалуйста, зайдите на сайт еще раз, используя один из следующих браузеров.
Ülkemizdeki Pasaport Çeşitleri Nelerdir? En Güçlü Pasaportlar Hangileridir?

Pasaport Nedir?

Pasaport Nedir? Ülkemizdeki Pasaport Çeşitleri Nelerdir? En Güçlü Pasaportlar Hangileridir?

Yurt dışı seyahatleri için en geçerli kimlik doğrulama yöntemi olarak kabul edilen, kişiye özel olan, seyahatinizin başlangıcından bitimine kadar yanınızda taşımanız gereken resmi bir belgeye “pasaport” denir. Pasaportun amacı, diğer uluslara, kendi menşe ülkenizin yasal vatandaşı olduğunuzu göstermektir.  Pasaportlar, transit geçiş izin mektupları ve buna benzer belgeler yüzyıllar boyunca bireylerin yabancı ülkelerde güvenli bir şekilde seyahat edebilmeleri için kullanılmıştır kullanılmasına ancak pasaportun dünya genelinde tüm ülkeler tarafından benimsenmesi 19. ve 20. yüzyılın bir gelişmesidir.

Bu yazımızda “pasaport” belgesinin ne işe yaradığına, Türkiye’deki pasaport çeşitlerine ve bunların ayrıcalıkları ve avantajlarına değinirken, aynı zamanda yerküre güçlü pasaport algısının nasıl şekillendiğini açıklamaya çalışacak, dünyanın en güçlü pasaportlarının hangi ülkelere ait olduğuna göz atacağız.

Pasaport Nedir, Ne İşe Yarar?

• Pasaport, bir ülkenin hükümeti tarafından vatandaşlarına uluslararası seyahat amacıyla sahibinin kimliğini ve uyruğunu doğrulayan bir seyahat belgesidir.

• Ülkenizin dışına seyahat ediyorsanız, vatandaşı olduğunuz ülkeye tekrar giriş yapmak için kullanılır.

• Sahibine belirli bir süre için bir ülkeye giriş izni sağlayan yahut bir ülkede kalması için resmi izin olanağı sunan “vize”, pasaportun içine yerleştirilmiş bir onaydır.

Söylediğimiz gibi, pasaport ve vize kavramları birbirinden farklı kavramlardır. Vize, yabancı bir ülkeyi temsil eden bir Büyükelçilikler, Konsolosluklar tarafından verilir. Yabancı bir ülkeye girdiğinizde genellikle pasaport gerek şarttır. Ancak iki ülke arasında vize serbestisi anlaşması bulunuyorsa, o ülkeye seyahat ederken vize almanıza gerek yoktur.


Türkiye’deki Pasaport Türleri

Pasaport belgesinin ne olduğunu, ne işe yaradığını anlattık. Bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de pasaportların farklı çeşitleri bulunmaktadır. Peki, Türkiye’deki pasaport türleri nelerdir, bunların ne gibi ayrıcalıkları, avantajları bulunmaktadır, hangi durumlarda birbirlerinden ayrılmaktadır? Gelin hep birlikte göz atalım.

Türkiye’de 4 çeşit pasaport bulunmaktadır. Bu pasaport türleri şu şekildedir;


• Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport)
• Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)
• Gri Pasaport (Görev/Hizmet Pasaportu)
• Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)


1-) Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport)

Türkiye’de, çeşitli kademelerde çeşitli devlet hizmetlerinde bulunmuş insanlara kademesine göre yeşil, gri veya siyah olmak üzere farklı renklerde pasaportlar verilebilmektedir. Bordo pasaport ise, herhangi bir devlet görevinde bulunmayan, kamu çalışanı olmayan vatandaşlarımıza verilen standart niteliğinde pasaport türüdür. Tüm bu pasaport türleri içerisinde, dünya genelinde dolaşım gücü en az olan pasaport, bordo pasaporttur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve yurt dışına seyahat için herhangi bir hukuki engeli bulunmayan her kişi bu pasaportu almaya hak kazanmış demektir.

2-) Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)

Yeşil pasaport, devletin memurlarına, sporcularına verilen pasaport çeşididir. Kimi durumlarda belirli bazı özelliklere sahip iş insanlarına da verilmektedir. Yeşil pasaport sahibi olan vatandaşların aileleri de, bu pasaportun sağladığı bazı avantajlardan ve ayrıcalıklardan faydalanabilirler. Görev sürelerini tamamlamış eski milletvekilleri, birinci dereceden emekli olmuş eski belediye başkanları, bazı iş insanları, büyükşehir ilçe ve il başkanları, 1. 2. ve 3. dereceden devlet memurları, bu derecelere denk gelen ve kadrolu olmayan kamu personelleri bu pasaportu alma hakkından ve avantajlarından faydalanabilirler. Avantajı, dünya genelinde dolaşım gücünün bordo pasaporta göre çok daha yüksek olmasıdır. Yani bu tür pasaporta sahip vatandaşlar ve aileleri, bordo pasaport için vize isteyen bir çok yere vizesiz seyahat etme hakkı kazanmış olurlar.

3-) Gri Pasaport (Görev/Hizmet Pasaportu)

Gri pasaport ya da görev/hizmet pasaportu, yurt dışında görev yapacak olan vatandaşlara verilen pasaport türüdür. Türkiye’nin de azası olduğu uluslararası kuruluşlarda görev yapacak olanlar, özel idare, belediyeler yahut hükümet tarafından yurt dışına gönderilmiş vatandaşlar, Türk Kızılay Cemiyeti ve Türk Hava Kurumu’nun yurt dışı için görevlendirmiş olduğu insanlar bu pasaportu almaya hak kazanırlar. Bu tür pasaport sahiplerinin aile bireyleri de bu pasaportu alabilirler. Ancak gri pasaport konusunda önemli ve dikkat edilmesi gereken en önemli husus,  bu pasaportla turistik seyahat yapılmasının yasak olduğudur. Gri pasaport yahut diğer adıyla görev/hizmet pasaportu, sadece görev süresi içerisinde geçerlidir ve bu pasaportla yurt dışına turistik gezi amaçlı bir seyahat planlamak hem şahsı hem de şahsı gönderen özel idare ya da devlet kademesini zor durumlara sokabilir. Yine de bordo pasaporta göre bir çok ülkeye vizesiz giriş hakkı sağlaması bakımından, görev için dahi olsa seyahati kolaylaştırdığından avantajlı bir pasaport olarak görünmektedir.

4-) Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)

Siyah pasaport ya da diğer ismiyle diplomatik pasaport, ülkede bulunan üst düzey diplomatlara, çalışanlara ve askerlere verilen pasaport türüdür. Ülkede diğer pasaportlara hak kazanan insan sayısına oranla çok az sayıda vatandaş bu pasaporta sahip olabilir. Öyle ki bu pasaporta sahip olmak, aynı zamanda bir diplomatik statü göstergesi olarak da tanımlanabilir. Siyah pasaport, diğer pasaport çeşitlerinden çok daha fazla ülkeye vizesiz seyahat hakkı tanır ve bu pasaporta sahip kişilerin aileleri de bu avantajlardan yararlanabilir. Aynı zamanda hiçbir harç ücreti yoktur. Diplomatik pasaport, meclis üyeleri, bakanlar, en üst düzey askerler, bakanlık müsteşarları, bakan ve başbakan yardımcıları, yurt dışına diğer ülkelerle temasta bulunmak için özel görevle gönderilen diplomatlar, valiler, anayasa mahkemesi başkanı ve üyeleri gibi üst düzey görevlerde bulunan insanlara verilir.

Türkiye’de bulunan tüm pasaport türlerini inceledik. Eğer bu pasaport türlerinden birini almaya hak sahibi olduğunuzu düşündüyseniz, gerekli merciilere müracaat ederek işlemlerinizi başlatabilirsiniz.  

Peki genel olarak Türk Pasaportu güçlü bir pasaport mu? Güçlü pasaport nedir, nasıl ölçülür? Güçlü pasaportlar hangi ülkelerin pasaportlarıdır? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız, gelin birlikte bu soruların cevaplarına bir bakalım.

Güçlü Pasaport Nedir,  Pasaportun Gücü Nasıl Ölçülür?

Dünyada her yıl ülke pasaportları, vizesiz giriş yapılabilen ülke sayıları bağlamında bir sıralamaya tabii tutulur. Bu ülkelerden hangisinin pasaportuyla daha çok ülkeye vizesiz giriş imkanı elde edebiliyorsanız, o ülkenin pasaportu diğer ülkeler arasında en güçlü pasaport olarak gösterilir.

Sizler için dünyanın en güçlü pasaportlarını, Türk Pasaportunun ise bunların arasında hangi sıralamada bulunduğunu derledik.

Dünyanın En Güçlü Pasaportları

Bu listede Japonya ve Singapur, dünya genelinde 192’şer ülkeyi vizesiz ziyaret etme hakkı ile ilk sırayı paylaşıyor. Güney Kore ve Almanya ise 190 ülkeyle ikinci sırada bulunmakta. Onları 189’ar ülkeyle İtalya, Finlandiya, İspanya ve Lüksemburg takip ediyor. Danimarka, Hollanda, Fransa, İsveç ve Avusturya ise 188 ülkeye vizesiz şekilde seyahat edebiliyor. Ardından Portekiz ve İrlanda 187 ülke, hemen altında ise 186 ülkeyle Birleşik Krallık, İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri, Norveç, Belçika ve Yeni Zelanda pasaportları yer alıyor.  Bu ülkeler, dünyanın en güçlü pasaportları olma özelliğini taşıyorlar.


Hangi pasaporta sahip olursanız olun, dünyanın neresine giderseniz gidin, para transferi derdi olmadan özgürce gezmek isterseniz, UPTION hep yanınızda! Türkiye’de ister kimliğinizi ister pasaportunuzu kullanarak UPTION’da oluşturacağınız hesap ile size özel IBAN’ınızı alabilir, ister yurt içinde ister yurt dışında isme veya hesaba 176 ülkeye 7/24 para gönderebilirsiniz. Üstelik Avrupa’nın bir çok ülkesinde sadece €1 gibi bir ücret karşılığında dünyanın bir çok noktasında 400.000’i aşkın kurum aracılığıyla nakit alış-verişi gerçekleştirebilirsiniz. Yakında hizmete sunulacak olan UPTION Kart sayesinde uygulamaya Türkiye’de üye olmuş bile olsanız, dünyanın her yerinde, istediğiniz yerde harcama yapabilirsiniz.