Please visit the site again using one of the following browsers.
Erasmus' un faydalarını ve hazırlık sürecini sizin için derledik.

Erasmus Yapacak Öğrenciler İçin Faydalı Bilgiler

Erasmus, Avrupa Birliği ülkeleri ve aday ülkeler arasındaki öğrenci değişim hareketliliğine dayalı olarak üniversiteler ve ülkeler arası kültürel etkileşimi sağlayan bir eğitim programıdır. Erasmus değişim programları sayesinde öğrenciler farklı kültürler görüyor, farklı diller öğreniyor ve yabancı bir şirkette staj yapma hakkı elde ediyorlar.

Erasmus programıyla 37 ülkeye gidilebiliyor, gidilen ülke ve şehir için verilecek hibe miktarları gidilen şehrin konaklama ve ulaşım masraflarına göre değişiyor.

Son dönemlerde Doğu Avrupa şehirlerine olan ilgi de epey artmış durumda. Ama genele baktığımızda İspanya, Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkeler en çok tercih edilenler.

Erasmus Programı’ na Katılma Şartları

Öncelikle ilgini çeken ve merak ettiğin bir kültür var mı? Kariyerin için en uygun fırsatlar nerede? Gibi çeşitli sorulara cevap vermelisin.

·       Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa Birliği ya da Avrupa Ekonomik Topluluğu ülkelerinden birinin vatandaşı olmak,

·       Hazırlık sınıfı hariç üniversitede 1 yılı doldurmuş olmak,

·       Erasmus Programı’na dahil olan bir bölümde okumak,

·       Belirlenen süreler içerisinde üniversitenin, enstitünün ya da dengi bir eğitim kurumunun Erasmus Koordinatörlüğü’ne başvurmuş olmak,

·       Aranan akademik başarı ortalaması şartlarına uymak (her üniversite için farklı olsa da genelde 2.00-2.50/4.00 veya 70-75/100’den yüksek bir ortalamaya sahip olmak),

·       Dil sınavından minimum 70 almış olmak (TOEFL, IELTS, ÜDS, vb. sınavlardan yeterlipuanı almış olmak) şartları aranıyor.

Erasmus Programı’na katılacak öğrencilerin tüm şartları sağlaması ve yabancı dil sınavından geçerli notu almasının ardından başarı puanı, akademik başarı düzeyinin (genel not ortalamasının) %45’i, yabancı dil sınavının %37,5’i ve mülakat sonucunun %12,5’i alınarak hesaplanıyor.

Avantajlar

Üniversiteden mezun olduktan sonra yüksek lisans ya da doktora gibi bir sonraki aşamaya geçmek, ya da yurt dışında çalışabilmek için en az bir yabancı dil bilmek gerekiyor. Yurtdışında geçireceğin süre en az bir yabancı dile tamamen hakim olmanı sağlayacaktır. Farklı bir dilde akademik araştırmalar yapma, konuşma ve yazma gibi dil becerilerini geliştirmek için o dilde eğitim almak ve diğer insanlarla iletişim kurmak en iyi yollardan biridir.

Farklı kültürlere sahip insanlarla iletişim kurmak, farklı politik ve ekonomikyapıları ve sosyal normları öğrenmek küresel meseleler hakkında daha geniş bir bakış açısı geliştirmeye yardımcı olacaktır. Yurtdışında kazanılan deneyimler, dil becerilerini ve kültürler arası iletişim kurma yeteneğini iş hayatında da rekabet edebilirliğini yükseltecek avantaj olacaktır.

Kişisel Gelişim

Genç yaşta kendi ayaklarının üzerinde durmak konusunda kendi yöntemlerini geliştirmen için yurtdışında okumak, zengin bir deneyim yaşamanı sağlayacaktır. Yurtdışında geçirilen süre, yeni yetenekler keşfetmeye, kendini daha iyi tanımana ve diğer kültürler ile kendi kültürün arasındaki farklılık ve benzerlikleri fark etmene yardımcı olacaktır. Bunların yanı sıra yeni ortamlara adapte olmak zorunda kalacaksın. Bu da mezuniyet sonrası hayata karşı daha hazırlıklı olmanı ve bu konuda kendini geliştirmeni ve olgunlaşmanı sağlayacaktır. 

Hazırlık ve Giderler

Üç ay ile on iki ay arasında değişen Erasmus öğrenci değişim programı öncesindebirçok hazırlık süreci de gerektiriyor. Diğer önemli konu ise konaklama veyeme-içme giderleri. Bu noktada aile desteğine ihtiyaç duyan öğrenciler için büyük kolaylık sağlayacak yurtdışı para transferi yapan mobil bir uygulama var, UPTION. Türkiye’nin ilk yerli, global para transferi ve ödeme platformu olan UPT’nin yeni mobil uygulaması UPTION ile yurt dışı para transferlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsin. UPTION uygulaması ile 7/24 anlık olarak 176 ülkeye para transferi yapmak mümkün. Swift ve benzeri işlemlere ödenen komisyon tutarlarına göre çok daha düşük masraflar ile UPTION’ ı kullanabilirsin. Hatta SEPA bölgesindeki tüm Avrupa ülkelerine masrafsız şekilde para gönderebilirsin. Erasmus sürecinde her ihtiyacın olduğunda ailenden Mesajla Para İste fonksiyonunu kullanarak talepte bulunabilir, ailenin gönderdiği parayı anında hesabına alabilirsin.  

UPTION uygulamasında bir sorun yaşamanız durumunda çağrı merkezini arayarak veya  WhatsApp hattı üzerinden müşteri temsilcisine ulaşmanız mümkün.

UPTION’ı denemek için linke tıklayabilirsiniz.