Please visit the site again using one of the following browsers.
Eğer sen de Türkiye’deki iş imkânlarından yararlanıp burada çalışmak istiyorsan, Türkiye’de çalışma izni almak için atman gereken tüm adımları bu yazımızdan öğrenebilirsin.

Türkiye’de Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2021 yılının 3. çeyreği itibariyle Türkiye ekonomisi son 12 ayda yüzde 7,4 büyüdü. Üstelik bu oran hizmet sektöründe yüzde 20’yi aşmış durumda. Bu da Türkiye’de çalışmak isteyen başka ülke vatandaşlarının ilgisini çekiyor. 

Sende Türkiye’de çalışmayı düşünüyorsan, bunun için bakanlık tarafından onaylı çalışma izni alman gerekiyor. Zira bu izne sahip olmadan çalışan kişiler sınır dışı edilmeye dahi uzanan yaptırımlarla karşılaşabiliyor.

Ancak hiç merak etme! Bu yazımız bu zor durumlara düşmeden Türkiye’de çalışma izni alabilmen için gerekli bilgileri sana vermek için var.

Bulunduğum yerden de Türkiye’de çalışma izni alabilir miyim?

Türkiye’de çalışma izni almak için illa öncesinde buraya gelmene gerek yok. BaşvurunuTürkiye’den yapabileceğin gibi vatandaşı olduğun ve/veya oturma iznini sahip olduğun ülkeden de yapabilirsin.

 

Çalışma izni başvurusunu Türkiye dışından nasıl yapabilirim?

Türkiye’de çalışmak istiyor ancak henüz burada değilsen, ülkendeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine ya da Başkonsolosluğuna giderek çalışma vizesi almak için müracaat edebilirsin. İkamet ettiğin ülkedeki bir Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliğine giderek yaptığın bu başvuru daha sonra T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına iletilir.

 

Çalışma izni başvurusu sırasında senden iş sözleşmesi, atama yazısı veya şirket ortaklığını gösteren belgeyi ibraz etmen istenecek. Fakat ibraz etmen gereken belgeler bununla sınırlı değil. Hatta, çalışma iznine dair şartlar ve gerekli belgeler, hangi sektöre başvurduğuna veya kaçıncı kez başvurduğuna göre değişiyor. Bu yüzden temin etmen gereken belgelerin en doğru ve güncel listesini görmek için Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın web sitesini ziyaret edebilirsin.

Gerekli belgelerle birlikte Türkiye’nin dış temsilciliğine başvurunu yaptıktan sonraTürkiye’deki işvereninin de senin başvurundan sonraki 10 iş günü içinde başvuru yapmalı. Onun iletmesi gereken belgelerin listesi de yine yukarıdaki adreste yer alıyor. İşverenin bu belgeleri T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bizzat ya da online olarak iletebilir.

 

Çalışma izni başvurumu Türkiye’deyken nasıl yapabilirim? 

Halihazırda Türkiye’de öğrenciliği kapsamayan bir oturma iznin varsa ve bu izin, çalışma izni için başvuracağın tarihten itibaren en az 6 ay daha geçerli ise çalışma izni başvurunu Türkiye’den de yapabilirsin. Bunun için T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ait bu linkteki siteyi kullanabilirsin. Ayrıca başvurunu işverenin de senin adına yine aynı kanaldan yapabilir.

Başvurunu internet üzerinden yaptıktan sonra senden ve işvereninden istenen belgelerin 6gün içinde Bakanlığa bizzat ya da posta yoluyla ibraz edilmesi gerektiğinin dealtını çizelim.

 

Başvurumun sonucunu ne zaman ve nasıl öğrenebilirim? 

Türkiye’de çalışma isteğini Bakanlığa başvuru yoluyla beyan ettiğin tarihten itibaren; belgelerinin tam ve eksiksiz olması halinde, 30 gün içerisinde başvurun sonuçlanır.

Yurt içinden yapılan başvuruların olumlu ya da olumsuz neticesi işverene ya da başvuru yapan kişiye bildirilirken, yurt dışı çalışma izni başvurularında sonuç sadece çalışma izni almak isteyen kişiye bildirilir.

Türkiye dışından geleceksen çalışma iznini aldığın andan itibaren 6 ay içinde Türkiye’ye giriş yapman ve giriş yaptıktan sonra 20 gün içerisinde de Adres Kayıt Sistemine kaydolman gerektiğini hatırlatalım.

Türkiye’de kazandığın parayı yurtdışına nasıl gönderebilirsin?

Çalışma izni almak için gerekli başvuruları yaptın, onayın geldi ve artık Türkiye’de çalışıp paranı kazanmaya başlayabilirsin. Öncelikle bizden sana kocaman bir “Tebrikler!”

Şimdi sıra, kazandığın parayı yurt dışındaki sevdiklerine ya da birikim yapmak amacıyla kendi güvendiğin bankana hızlı, ucuz ve pratik şekilde aktarmaya geldi. İşte bu noktada sana tavsiyemiz, yurt dışına para transfer uygulaması olan UPTION.

UPTION ile Türkiye’de kazandığın parayı kendine ait TL, EUR ya da USD cinsinden açacağın hesapta güvenli bir şekilde tutabilirsin. Böylece Türkiye’de bir IBAN numarası sahibi de olmuş olursun. Dilersen de UPTION hesabından dünyadaki 176 ülkeye hızlı, ucuz ve pratik bir şekilde para gönderebilirsin.

UPTION ile Türkiye’den yurt dışına nasıl hızlı ve masrafsız para gönderebileceğini tüm detaylarıyla öğrenmek istersen bu yazımıza göz atabilirsin.