Please visit the site again using one of the following browsers.
Eğer yurt dışından Türkiye'ye geliyorsanız bu yazı sizler için rehber niteliği oluşturacak ve seyahat rotanızı çizmenize yardımcı olacak.

Türkiye’de Gezilecek 10 Yer

Türkiye, bir turizm cenneti. Bu yazıda Türkiye'de gezilebilecek 10 Tarihi-Turistik yeri sizler için derledik. Bu yazı eğer yurt dışından ülkeye geliyorsanız sizler için adeta bir rehber niteliği oluşturacak ve seyahat rotanızı çizmenize yardımcı olacak.

Kapadokya - Nevşehir

Aslen Nevşehir’e bağlı olsa da, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri şehirlerini de içine alan Kapadokya Bölgesi, yapılan hesaplamalara göre 60 milyon yıl önce Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Güllü Dağı’ndan püsküren kül ve lavların oluşturduğu yumuşak toprak tabakasının, rüzgar ve yağmurlar ile doğal yollarla aşınmasına bağlı olarak oluşan nevi şahsına münhasır güzelliğe sahip bir bölgedir. Çok eski çağlarda insan eliyle oyulmuş peri bacalarında yaşanan hayatların ise, Kapadokya’yı masal diyarlarından ayıran bir özellik olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Nereleri Gezmeli?

 Kapadokya Bölgesi, doğal güzelliklerinin yanısıra Türkiye’deki en önemli turistik bölgelerden biri olarak kabul edilmektedir. Burada yapabileceğiniz bir çok aktivite mevcuttur. Sıralamak gerekirse;

Tüm bunların dışında Göreme bölgesinde ATV’lerile safari yapabilir, Kızılırmak’ta gondol turu yapabilir, tarihi şarap evlerinde şarap tadımı yapıp, şarabın yapım aşamalarını öğrenebilirsiniz. Gün batımını ise Kızılçukur Vadisi’nde izlemeyi unutmayın.

Kapadokya, Türkiye

Ölüdeniz - Muğla (Fethiye)

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı bir belde olan Ölüdeniz, öncesinde eşsiz plajıyla ve muhteşem deniziyle, sonrasında ise diğer doğal güzellikleriyle Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Suyunun durgunluğundan dolayı Ölüdeniz ismini alan bu beldenin denizi, 2006 yılında %82 oy ile dünyanın en iyi denizi seçilmiştir. Bölgeye binlerce yıl önce Likya Uygarlığı’nın ev sahipliği yapmasından kaynaklı olarak, zaman içerisinde pek çok tarihi kalıntı bulunmuş ve bulunmaya devam ediyor.

Nereleri Gezmeli?

 Türkiye'nin güney sahillerine yolculuk yapmak ve yazın tadını dinlenerek, sakin bir biçimde çıkarmak istiyorsanız Ölüdeniz tam size göre.

Ölüdeniz, Fethiye, Türkiye

Salda Gölü - Burdur

Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekare olan ve Burdur'un Yeşilova ilçesine yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunan bu karstik göl, Türkiye'nin en temiz, en berrak ve en derin gölleri arasında yer almakta. İlginç olan şey ise, Dünya üzerinde Mars'ın özelliklerini taşıyan iki yerden birisi konumunda olması. Eşi benzerine az rastlanır cinsten bembeyaz kumları olan bir plaja sahip olan göl çevresinde, sit alanı ilan edildiğinden dolayı yapılaşma yasaklanmış durumda. Bu sayede göl ve çevresi bakirliğini korumuş ve bozulması engellenmiş. Yine bu sebeple, bölgede bir çok endemik bitki ve hayvan türleri bulunuyor.

Korunması için özen gösterilen, belki de çok daha fazla özen gösterilmesi gereken bu doğa harikası bölgeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Salda Gölü, Burdur, Türkiye

Nemrut Dağı - Adıyaman

Adıyaman şehrine yaklaşık 78 kilometre mesafede bulunan Nemrut Dağı 2150 metre yüksekliktedir. Dağın özelliği ise geçmişte bölgede yaşayan Komagene uygarlığının kralı Antiochos'un anıtsal özellikte yaptırmış olduğu son derece büyük taştan heykellere sahip olması. Öyle ki bu dağdaki anıtlar, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiş durumda. 

Nemrut Dağı'nda gün doğumu ve gün batımı izlemek, turistlere eşsiz bir deneyim sunuyor. Dağa çıkacaksanız gezinizi mutlaka bu saatlere denk getirmeniz, geziden aldığınız hazzı arttıracaktır.

Nemrut Dağı, Adıyamadan, Türkiye

Pamukkale Travertenleri - Denizli

Denizli denince akla tabii ki ilk olarak Pamukkale Travertenleri geliyor. Bu dünyaca ünlü bölge, tıpkı bir çok doğal güzelliğimiz gibi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor ve korunuyor. Travertenlerin içerisinde bulunan mineraller ve termal sular, onlara bembeyaz bir renk veriyor. Öyle ki suyun şifalı olduğuna dair son derece çarpıcı kanıtlar da mevcut durumda. Bölgede 17 adet sıcak su havuzu bulunmakta ancak sadece bazılarında ve istediğiniz mevsim, istediğiniz saatte buraya gelip yüzebiliyorsunuz zira bölge UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer aldığı için bazı havuzlar kriterler gereği korunmak ve bakir bırakılmak durumunda kalıyor.

Nereleri Gezmeli?

Siz de bu bölgeye gelip hem tarihi bir yolculuk yapabilir, hem de havuzların şifalı sularında kendinizi dinlendirebilirsiniz. Unutulmaması gereken detay ise, bir müze kartınızın olması. Mutlaka bir Müzekart edinmeye çalışın.

Pamukkale, Denizli, Türkiye

Göbeklitepe - Şanlıurfa

Sene 1983, toprağında çalışan, tarlasını süren bir çiftçi, kendisine de ilginç gelen bir oymalı taş buluyor, ancak pek fazla önemsemiyor. Yıllar geçtikten sonra ise çiftçinin bulduğu bu taşın önemi çok daha net bir biçimde anlaşılıyor.

Evet üst paragraftaki bilgiyi de verdikten sonra gelelim listemizdeki en yaşlı bölgeye... Yaşlı denmesinin bir sebebi var zira son yıllarda yapılan çalışmalar ışığında burası dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğu olarak adlandırılmaktadır. Şanlıurfa kentinin 20 kilometre ötesindeki Örencik Köyü yakınlarında yer alan bu tarihi bölge 12 Bin yıllık tarihiyle dünyanın en eski tapınağı konumunda. Öyle ki bu bölge, dünyanın eneski yapılarından biri olarak kabul edilen İngiltere'deki Stonehedge'den 7000, Mısır Piramitleri'nden ise 7500 yıl daha eskiye dayanıyor. Neolitik döneme ait olan Göbeklitepe, ilk tapınağın ve dolayısıyla yeryüzündeki ilk inancın merkezi olması açısından önemlidir: Bu bölgede 20'ye yakın tapınak tespit edilmiş ve şimdiye kadar sadece 6 tapınak gün ışığına çıkarılmıştır.

İnsanlık tarihi boyunca bilinen en eski uygarlık olan ve yazıyı bulan Sümerler'den bile yaklaşık 7 bin yıl daha eski olarak kabul edilen bölge, arkeoloji ve tarihe biraz meraklıysanız, aklınızı başınızdan alacak bir gezi vaat ediyor.

Göbeklitepe, Şanlıurfa, Türkiye

İstanbul – Tarihi Yarımada  

Türkiye'de yaşayın veya yaşamayın, Türk vatandaşı olun ya da olmayın, İstanbul'un tarihsel önemini ve dillere destan güzelliğini mutlaka duymuşsunuzdur. İşte gerçek İstanbul'a, Tarihi Yarımada'ya bir yolculuk yapmak, tarihin kokusunu almak, muhteşem yapıları ziyaret etmek, boğazın esintisiyle birlikte sizlere unutulmaz anlar yaşatacaktır.

Nereleri Gezmeli?

İstanbul, Türkiye

Birbirini selamlayan Sultanahmet Camii ve Ayasofya arasında, Sultanahmet Meydanı'nda oturup kahvaltı için aldığınız simitinizi yiyebilir, ardından bu iki mimari harikası yapıyı gezerek uhrevi mekanların büyüsüne kapılabilirsiniz. Yerebatan Sarnıcı ise onlara çok yakın bir noktada bulunmaktadır. Ardından büyük Topkapı Sarayı'nı uzunca bir süre gezip tarihin dokusunu hissedebilir, muhteşem balkonlarından ve teraslarından İstanbul Boğazı'nın muhteşem manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Gülhane Parkı'nda bir mola verip, Osmanlı döneminin simgelerinden olan macunculardan Osmanlı macunu yemelisiniz. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde alınan bir tarih dersinin ardından, Tarihi Mısır Çarşısının harika baharat kokusunu içinize çekerken bir yandan alışverişinizi yapmaya devam edebilir, bir yandan da sıcakkanlı esnafla sohbet edebilirsiniz. Zamanınız varsa Kapalı Çarşı'nın tamamını gezmeniz tavsiye edilir. Ardından tekrar Sultanahmet'e çıkıp ünlü köftelerinden yiyerek tarihi yarımada gezinizi tamamlayabilirsiniz.

Bizimkisi sadece bir öneri, nasıl gezerseniz gezin, bu bölgeyi çok sevecek, büyüsüne kapılacak ve her kim olursanız olun kendinizden, tarihinizden izler bulacaksınız.

Ayasofya Camii, İstanbul, Türkiye

Uzungöl - Trabzon

Doğası, yemyeşil ormanı, bembeyaz bulutları ve masmavi gölüyle Uzungöl bölgesi Trabzon şehrinde yer alan Türkiye'nin nadide incilerinden biridir. Göl deniz seviyesinden yaklaşık 1090 metre yükseklikte ve rivayet edilen odur ki 1600'lü yıllarda oluşmuştur.

Bölge kış aylarında da bambaşka bir güzelliğe sahip olmakla beraber, hava sıcaklığı dolayısıyla en çok ziyaretçiyi yaz aylarında almaktadır. Burada 1-2 gün konaklayarak muhteşem doğasının tadını çıkarabilir, karadeniz mutfağının harika yemeklerinden tadabilir, doğa yürüyüşü ve kuş gözlemciliği yapabilirsiniz. Ayrıca yapacağınız yürüyüşlerde karadenize özgü ahşap mimari evlerin güzelliğine de bayılacaksınız.

Trabzon, Türkiye

 

Efes Antik Kenti - İzmir

Günümüzde İzmir sınırları içerisinde bulunan, MÖ6000'li yıllara kadar uzanan tarihiyle basit bir yerleşim yeri olarak başlayan bu kent zaman içerisinde gelişip, büyüyüp, bazı dönemlerin en dikkat çekici dünya başkentlerinden biri haline gelmiştir.

Helenistik heykeller ve Roma dönemlerininizlerini bulabileceğiniz bu antik kent, kimi efsaneye göre amazon kadınları olarak adlandırılan kadın savaşçılar tarafından kurulup, inşa edilmiştir.

Tarihte Roma, Bizans, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine kadar aktif yerleşim yeri olarak kullanılmış, gerek şehir planlamasıyla, gerek liman kenti olması hasebiyle ticaret kaynaklı olarak birçok kültürü buluşturmasıyla, gerek tarihte büyüklü küçüklü bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmasıyla, gerekse bir dönem Hristiyanlığın Hac merkezi olarak kabul görmesiyle adeta bir tarih şehridir Efes.

Siz de medeniyetler beşiği anadoluda bu tarihi görmek ve bir parçası olmak istiyorsanız, İzmir'de bulunan Efes Antik Kenti'ni mutlaka gezmelisiniz.

Efes Antik Kenti, İzmir, Türkiye

Yedigöller Tabiat Parkı – Bolu

1965 yılında Milli Park olarak korumaya alınan Yedigöller Tabiat Parkı, içerisinde pek çok doğal güzelliği barındırmakla beraber, tertemiz havasıyla adeta bir oksijen deposu niteliğinde. Kayan kütlelerin vadilerin önünü kapatmasıyla oluşan yaklaşık 1600 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası, yeraltından ve yüzeysel akış olarak birbirine bağlı yedi adet gölden oluşuyor.

Bölgede bir çok rengarenk ve endemik bitki türleri bulunuyor. Tüm bunların dışında bölgede keşfedilen 100'ün üzerinde kuş türü, kuş gözlemciliği için burayı bulunmaz bir nimet haline getiriyor.  

Kapankaya Manzara Seyir Yeri adı verilen bölge ise gölleri ve eşsiz doğal güzellikleri görmek, muhteşem doğanın havasını solumak için en uygun ve en güzel nokta konumunda. Eğer siz de doğayı seviyorsanız, araştırmacı ruhluysanız yahut sadece dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek istiyorsanız, Yedigöller Tabiat Parkı'nda aradığınız huzuru bulacaksınız.

Yedigöller, Bolu, Türkiye

Son olarak, geziniz boyunca nakit ihtiyacın olduğunda, para transferi yapman gerektiğinde sizlere oldukça yardımcı olacak ve tüm sorunlarınızı çözecek olan UPTION uygulamasından bahsetmek isteriz. Bu uygulamayı indirerek müşteri olduğunda 7/24 memleketine para gönderebilir yahut gönderilen parayı bir çok noktadan çekebilirsin. Düşük komisyon oranlarıyla dikkat çeken UPTION ile Avrupa'ya sadece 1 Euro işlem ücreti ödeyerek para transfer edebilirsin. Dolar, Euro ve TL transferlerinizi ve çok daha fazlasını UPTION ile rahatlıkla gerçekleştirebilirsin. UPTION'ı indirmek ve hemen denemek için buraya tıklayabilirsin.