Please visit the site again using one of the following browsers.
Eğer ki halen bir gezi planı oluşturmadıysanız yahut farklı fikirleri gözden geçiriyorsanız bu yazı adeta sizlere Tiflis’te mihmandarlık yapacak.

Yurt Dışı Gezi Rehberi: Tiflis

Tiflis; Sınır komşumuz Gürcistan’ın güzide başkenti, kendine has mimarisiyle bir adeta bir tarih şehri. Kura Nehri’nin iki yakasına kurulmuş şehir; sadece tarihi, mimarisiyle değil; doğal güzellikleriyle de sizleri büyüleyebilecek bir potansiyele sahip. Tiflis’i gezerken, şehrin Gürcistan’ın aynı zamanda antik başkenti de olması sebebiyle kendinizi orta çağın derinliklerinde bir keşfe çıkıyormuş gibi hissedebilirsiniz.


Yurt Dışı Gezi Rehberi: Tiflis


Evinizde oturuyorsunuz ve seyahat planları yapıyorsunuz. Çok vaktiniz yok ancak kısıtlı olan zamanınızı dolu dolu geçireceğiniz bir seyahat istiyorsunuz. Araştırmalarınız sonucu Tiflis’e gitmeye karar verdiniz. Yaklaşık iki saat süren bir yolculuğun ardından elinizde telefonunuzun navigasyonuyla birlikte Tiflis Uluslararası Havalimanı’na vardınız. Eğer ki halen bir gezi planı oluşturmadıysanız yahut farklı fikirleri gözden geçiriyorsanız bu yazı adeta sizlere Tiflis’te mihmandarlık yapacak.

Öncelikle şunu belirterek başlayalım. Tiflis 2 ya da 3 günde gezilebilecek bir şehir. Biz de sizler için bu rehberi iki günlük bir plana sadık kalarak hazırladık. Sizler tabii ki kendi vaktinize göre bilgileri derleyip değerlendirebilirsiniz.

Dilerseniz Tiflis turumuza başlayalım.

1. Tiflis’te Nerede Kalınır?


Aslında bu soruya verilebilecek onlarca cevap mevcut. Ancak bu noktada bölgeleri tarihi-turistik yerlere ve doğal güzelliklere yakın mekanlar olmak üzere iki kategoriye ayırmak en doğrusu olacaktır. Old Tbilisi, Chugureti, Mtatsminda ve Avlabari bölgeleri tarihi-turistik yerlere yakın olmasıyla, Saburtalo bölgesi ise Tiflis’in güzel doğasını en iyi yansıtan bölgelere yakın olmasıyla tercih sebebi olarak karşımıza çıkmakta.


2. Gezilecek Yerler

1. Gün: Mtsheta Bölgesi
Otelimizden çıkıp gezimize başlıyoruz. İlk yolculuğumuz Doğu Gürcistan’ın eski başkentine, Kura nehrinin yakınlarında, doğa ve tarihin buluştuğu Mtsheta’ya olacak. Bu bölgede gezilmesi gereken önemli yerler Svetitshoveli Katedrali, Cvari Manastırı, Samtavro Manastırı ve Armazi Kalesi.


Svetitshoveli Katedrali
1010 yılında yapımına başlanıp 1029 yılında yapımının tamamlandığı rivayet edilen Svetitshoveli Katedrali, bölgenin en önemli ibadet yerlerinden biri olmasının yanı sıra, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alıyor. Çapraz kubbe tarzında inşa edilen bu Katedralin içine inşa edilmiş olan kilise, dünyanın en önemli kiliselerinden biri olarak gösterilen Kutsal Kabir Kilisesi’nin bir kopyası niteliğinde. Bununla birlikte, zamanın Gürcü krallarının taç giyme mekanı olarak hizmet eden bu yapıda 10 tane kralın gömülü olduğu, ancak sadece 6 tanesinin mezarının çıkarılabildiği biliniyor.   Gerek mimarisi, gerekse tarihi önemi bakımından Tiflis’e giderseniz kesinlikle ziyaret etmeniz gereken bir yapı.

Cvari ve Samtavro Manastırları
Aslında bu bölgedeki yapıların neredeyse tümüyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındığını söylersek pek haksız sayılmayız. Cvari ve Samtavro Manastırları da bu yapılardan ikisi. Muhteşem bir manzaraya sahip olan Cvari Manastırı, altıncı yüzyılda Gürcistan halkına Hristiyanlık öğretileri gerçekleştiren ve halkın bu dine mensup olmasında en önemli paylardan birine sahip Aziz Nino’nun büyük hacının yerine yapılmış. Bu nedenle, hac vazifesinin ifa eden Hristiyanlar için azımsanmayacak derecede bir önem taşımakta. Samtavro Manastırı ise 4. yüzyılda inşa edilmiş ve Gürcü Hristiyan dünyasından önemli isimlerin ve keşişlerin mezarları bu manastırda yer almaktadır.  İki manastır da dönemin güçlü mimarisinin ve yüksek mühendisliğinin önemli örneklerinden olduğundan, Mtsheta bölgesine gidildiğinde bu yapılar mutlaka gezilmelidir. Gürcistan ve Hristiyanlık Tarihi hakkında bu yapılardan bir çok bilgi edinebilirsiniz.


Armazi Kalesi (Armazi Harabeleri)
Mtsheta gezimizin son noktası, Tarihi Mtsheta’nın büyülü yapılarından, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren bir eser daha; Armazi Kalesi. Aslında buraya Armazi Harabeleri demek de doğru olur zira şu anda tarih boyunca gerçekleştirilen işgaller sebebiyle harabe konumunda. Mtsheta Antik Kenti’nin kurulduğu yerde bulunan Armazi Kalesi, erken dönem Gürcü Krallıklarından İberya (Şimdiki Gürcistan’ın eski adı) ve Kartli Krallıklarına ev sahipliği yapmıştır. Hem Gürcistan hem de Kafkasya tarihi açısından bir çok bilgi edinebileceğiniz Armazi Kalesi’ni ziyaret ederseniz pişman olmayacaksınız.


Bizce bir günün ayrılması gereken Mtsheta’yı gezdikten sonra akşam şehir merkezine dönüp Marjanishvili’de bir gürcü restoranında yemek yiyebilirsiniz. Gürcü Mutfağı’nın harikaları Haçapuri, Badrjiani Nigzvit, Hinkali yiyebilir, bununla beraber ünlü Gürcü şaraplarından tadabilirsiniz. Yemek sonrası Özgürlük Meydanı’nda, Rustaveli Caddesi’nde ve Eski Tiflis’te akşamın güzel ışıklarıyla harika bir gece turu yapabilirsiniz.

2. Gün: Tiflis Şehir Merkezi Gezisi
Tiflis’te tarih bitmez... Antik Tiflis’in en önemli yerlerinden Mtsheta’yı gezip, Tiflis’in harika doğasını deneyimledikten sonra, bugün de şehrin daha merkezinde bulunan yapıları görecek, Gürcü Kültürünü daha yakından tanıyacak, halk danslarını ve halk müziklerini keşfedeceğiz. Tüm bunların yanında  doğal güzellikleri de ihmal etmeyeceğiz tabii ki.


Sameba Katedrali
Dünyanın en büyük dini yapılarından biri olarak kabul edilen Sameba Katedrali ya da diğer adıyla Tiflis Kutsal Teslis Katedrali, 2004 yılında tamamlandı; ibadet ve ziyarete açıldı. Katedralin içerisinde kompleks, ana katedral kilisesi, manastır, çan kulesi, patrikhane, ilahiyat okulu, dinlenme yerleri ve ruhban okulu gibi bir çok yapı bulunmakta. Yapı, dünyanın en büyük üçüncü Doğu Ortodoks Katedrali olarak kaynaklarda yerini alıyor. Tiflis’e gidip de Sameba Katedrali’ni görmeden olmaz diye düşünüyoruz.

Ardından teleferik vasıtasıyla Narikala Bölgesi’ne çıkıp kale surlarında yapılacak olan bir yürüyüş esnasında Kartlis Deda (Gürcü Anası) heykeline göz attıktan sonra İncir Vadisi’nde buluyoruz kendimizi. Buranın doğal güzelliklerini inceleyip bol oksijenli havasını içimize çektikten sonra Eski Tiflis Evleri, Tiflis Şelalesi, Yer Altı Pazarları ile yolculuğumuz devam ediyor. Merkeze dönüp Özgürlük Meydanı’nda bir tur attıktan sonra Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento Binası’nı görüyoruz. Şehirde Metekhi Köprüsü ve Şrali Hidi adıyla bilinen iki adet köprü mevcut. Bu köprüleri de gezip gördükten sonra şehirdeki Antika Pazarı’ndan hediyelik eşya alışverişi yapabilirsiniz. Sonrasında ise tarihi amaçla yaptığımız gezimiz Tarihi Cuma Camii ve Sioni Kilisesi ile sona erecek.


Tarihi Cuma Camii
İslam dininin de izlerini bulabileceğiniz Tiflis’te yer alan bir camii olan Tarihi Cuma Camii, Çift Minareli Camii olarak da bilinmekte. Tiflis’in otantik yapısının izlerini bulabileceğiniz bu yapıyı ziyaret edip Gürcistan’ın bu bölgesinde az da olsa rastlayabileceğiniz İslam Kültürü ile alakalı bilgi sahibi olabilirsiniz. 1724 İran-Osmanlı Savaşı’nda tahrip edilen ancak 1864 yılında restore edilerek tekrar hizmete açılan Camii hem Şii hem de Sünni mezheplerinden olan insanların beraber ibadet edebildiği bir merkez konumunda.


Sioni Kilisesi
Kura Nehri’nin sağına bakan güzel bir konumda bulunan Sioni Kilisesi, adını bir çok Gürcü yapıtı gibi Hristiyanlık dininde Kutsal Topraklar olarak addedilen bölgedeki önemli yerlerin birinin isminden almıştır. 2004 yılında Sameba Katedrali kutsanana kadar Gürcü-Ortodoks camiasının Ana Katedrali olarak hizmet vermiştir. Kilisenin inşaasının 6-7. yüzyılda tamamlandığı rivayet edilmektedir.

Bu tarihi yapıları da gezip gördükten sonra bizce Tiflis’te yapılması gereken en önemli şey bir Gürcü Halk Danslarını ve müziklerini keşfetmek olacaktır. Estetik danslarıyla ve önemli müzik kültürüyle ön plana çıkan Gürcistan’da, bunun merkezi tabii ki Tiflis. Erisioni, Rustavi veya Sukhisvili gibi dünyanın pek çok noktasında resitaller veren grupların gösterilerine denk geldiyseniz mutlaka katılmalısınız. Çok keyif alacağınızı garanti ediyoruz. Eğer bu gruplardan birine denk gelemediyseniz, şehrin herhangi bir yerinde Gürcü Dansları ve Halk Müzikleriyle karşılaşabilirsiniz.

Tiflis gezimiz burada sonlanıyor. Eğer bu şehre giderseniz keyifli vakit geçireceğinize, daha önce hiç tatmadığınız lezzetlerle buluşacağınıza ve yeni bilgiler edineceğinize eminiz. Tabii Gürcistan her ne kadar sınır komşumuz olsa da, yurt dışı gezisi yaparken nakit ihtiyacı ve para transferi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Hiç dert etmeyin, UPTION yanınızda! UPTION uygulamamızı indirerek müşteri olduğunda 7/24 dilediğin her yere para gönderebilir yahut gönderilen parayı bir çok noktadan çekebilirsiniz. Düşük komisyon oranlarıyla dikkat çeken UPTION ile bir çok noktaya çok cüzi miktarlarda işlem ücreti ödeyerek para transfer edebilirsiniz.

UPTION ile Gürcistan’da banka hesaplarının yanı sıra kredi kartlarına ya da direkt olarak kişilere para gönderebilirsiniz. Dahası, tüm bu işlemlerinizi USD, EUR veya yerel para cinsiyle 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. Ayrıca, tüm bu işlemlerinizi 2022 Temmuz ayında hizmete açılacak ve şu anda ön başvuruları  UPTION Kart ile de gerçekleştirebilirsiniz.