Please visit the site again using one of the following browsers.
Bu yazımızda, yurt dışından gelen paranın hesabımıza aktarım yollarını inceleyecek ve bu yolları sizlere tanıtacağız.

Yurt Dışından Gelen Parayı Hesaba Almanın Yolları

Yurt Dışından Gelen Parayı Hesaba Almanın Yolları

Günümüzde gerek ticari sebeplerle gerekse özel hayatımızda yurt dışıyla birçok para alışverişinde bulunmaktayız. Hal böyle olunca, yurt dışıyla yaptığımız parasal işlemlerde hız faktörünün önemi son derece artmış durumda. Bugünkü yazımızda, yurt dışından gelen paranın hesabımıza aktarım yollarını inceleyecek ve bu yolları sizlere tanıtacağız.

Öncelikle bu konuyu ticari sebeplerle ödeme almak ve kişisel sebeplerle gelen parayı hesaba almak olmak üzere iki kategoriye ayırıp teker teker inceleyeceğiz.

Ticari Sebeplerle Yurt Dışından Gelen Parayı Hesaba Almak

Yurt dışı kanallarıyla yapacağınız ticari anlaşmalar sonrası alacağınız ödemeler için çeşitli yollar mevcuttur. EFT, havale veya kredi-banka kartları yoluyla yurt dışından ödeme alma süreçlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz gelin, bu yolları inceleyelim ve ticari sebeplerle yurt dışından ödeme almanın geleneksel yollarına hep birlikte bir göz atalım.

• EFT Aracılığıyla Yurt Dışından Ödeme Nasıl Alınır?

Bu konuda öncelikle akıllara gelen soruyu cevaplandırarak başlayalım; EFT nedir? Genel hatlarıyla, iki farklı kullanıcının iki farklı banka aracılığıyla yaptıkları para transfer işlemleri EFT olarak adlandırılır. Buradan hareket ile, yurt dışındaki bankaların ülkemizde bulunan bankalardan genellikle farklı olması sebebiyle EFT ile ticari hesabımıza ödeme almak son derece doğal bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak tabii ki bu süreçte bankaların komisyon oranları genellikle can sıkıcı olabilmektedir.

• Havale Aracılığıyla Yurt Dışından Ödeme Nasıl Alınır?

Bilinen tanımıyla havale işlemi, aynı banka üzerinden iki kullanıcı arasında gerçekleşen para transfer süreçlerine verilen isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Tabii yurt dışından gelen ödemeleri hesabımıza alırken bu yolun çok fazla kullanılmadığını söylemek pek de yanlış olmayacaktır zira EFT sisteminde belirttiğimiz yurt dışındaki bankalarla ülkemizdeki bankaların genellikle farklı olması havale sisteminin ticari sebeplerle hesaba ödeme alma süreçlerindeki kullanımını kısıtlar.

• Kartlar Aracılığıyla Yurt Dışından Ödeme Nasıl Alınır?

Ticari amaçla yurt dışından ödeme alma yollarından biri olan kredi-banka kartları yoluyla ödeme alma süreçlerine dahil olmak için, geleneksel ticaret değil e-ticaret yapıyor olmanız gerekmektedir. Zira bu yola başvurmak için bankalar ile çeşitli sanal pos entegrasyonları sağlamanız ya da sanal pos sağlayıcılarına sahip olmanız gerekmektedir. Ülkemizde de örneklerine sıkça rastladığımız sanal pos entegrasyonu ve sağlayıcılarına sahip olmanız için gerçek bir e-ticaret sitesine veya mağazasına sahip olmanız ve satışlarınızı buradan gerçekleştirmeniz esastır.


Ticari sebeplerle yurt dışından ödeme almanın geleneksel yollarına göz attık ve bu yolları inceledik. Şimdi de dilerseniz kişisel ve özel sebeplerle yurt dışından gelen ödemeleri hesabımıza almanın yollarına bir göz atalım ve bunları değerlendirelim.

Kişisel Sebeplerle Yurt Dışından Gelen Parayı Hesaba Almak

Aslında bu süreçler için, dünyada kabul görmüş ve bankalar arasında sıklıkla kullanılan, SWIFT adı verilen geleneksel bir yöntem mevcuttur. Peki nedir bu SWIFT?

SWIFT ( Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication / Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği)

SWIFT sistemi, yurt içi veya yurt dışındaki banka hesaplarına döviz olarak gerçekleştirilen tüm para transfer süreçlerine verilen isimdir. SWIFT kodu adı verilen ve her bankanın tüzel şahsına münhasır olan özel bir uluslararası kod sayesinde, bankaların döviz hesaplarına para transferinin gerçekleştirilmesi sağlanır.
SWIFT Kodu'nun ilk 4 hanesi bankanın kodunu, sonraki 2 hanesi ülke kodunu, sonraki haneler ise sırasıyla yerel kodu ve şube kodunu tanımlar. Toplamda 11 haneden ve tamamı büyük harflerden oluşan bu kod eğer 11 haneye ulaşmıyorsa sonuna X harfi eklenir.  Örneklendirmek gerekirse;

Aktif Bank Swift Kodu

• CAYTTRIS003
• CAYT: Banka Kodu
• TR: Ülke Kodu(Türkiye)
• IS: Yerel Kod(İstanbul)
• 003: Şube Kodu

Bu sistem yurt dışına para gönderme hususunda oldukça basit ve hızlı bir yöntem olarak karşımıza çıksa da, kesilen yüksek komisyon oranları işi tatsız hale getirmektedir.

Yurt dışından gelen parayı hesabımıza almak için başka bir yöntem daha var, UPTION uygulamasını kullanmak. Peki UPTION müşterisi olmak sizlere ne gibi avantajlar sağlıyor? Dilerseniz, sizlere bu avantajları ve UPTION uygulamasına dair detayları açıklamak istiyoruz.

UPTION


Şu ana kadar geleneksel ve teknolojik yöntemleri, bunların avantajlarını ve dezavantajlarını inceledik. Halen yurt dışından gelen parayı hesabınıza alma hususunda hangi yöntemi benimseyeceğinize kararsızsanız, sizlere yeni, oldukça kolay, hızlı ve etkili bir yöntemden bahsetmek istiyorum. UPT'nin geliştirdiği bir ürün olan UPTION, yurt içi ve yurt dışına isme, hesaba ve karta 7/24 para transferi yapmanıza ve yurt dışından gelen parayı hesabınıza almanıza  imkan veren bir mobil uygulamadır.
Öncelikle sizlere UPTION uygulamamızın bünyesinde bulunan SEPA IBAN özelliğinden bahsetmek istiyoruz. SEPA IBAN sayesinde UPTION müşterileri olarak artık Avrupa bölgesine ait bir IBAN sahibi oluyorsunuz ve bu sayede Türkiye ve Avrupa’da SEPA bölgesinde bulunan ülkeler arasında para transferi gerçekleştirirken SWIFT sürecine mecbur kalmıyorsunuz. Sahip olduğunuz SEPA IBAN sayesinde bu bölgeyle yapacağınız maddi işlemleri çok daha ucuz ve çok daha hızlı bir şekilde UPTION üzerinden gerçekleştirme imkanına sahip oluyorsunuz. Türkiye’de artık kullanımda olmayan PayPal teknolojisinin bir alternatifi olarak da gösterilebilen SEPA IBAN, freelance çalışanlar ve yurt dışıyla ticari bağlantıları bulunan müşterilerimiz için oldukça önemli çözümler sunuyor. Bu sistem sayesinde SWIFT süreçlerine takılmadan yurt dışından gelen parayı hesabınıza kolayca alabilirsiniz.


Dünya genelinde tam 176 ülkeye düşük komisyon ile nakit olarak para transferi ve gönderim-çekim işlemleri yapabildiğiniz ve ayrıca yurt dışından gelen parayı ve buna bağlı ödemeleri hesabınıza kolayca alabildiğiniz UPTION uygulamasına kayıt olduktan sonra, TRY, USD ve EUR hesapları açtığınızda size özel bir IBAN verilmekte. Ayrıca Dinamik QR özelliği ile bu saydığımız para birimlerine özel QR oluşturup, oluşturduğunuz QR ile ödeme ve tahsilat yapabiliyorsunuz.
Gelelim uygulamanın hali hazırda en ilgi çekici özelliğine. UPTION Avrupa ve Kazakistan'a yapacağınız transferlerde gönderim ücreti olarak herhangi bir komisyon almamakta. Hem 7/24 para transferi gerçekleştirebilmek, gelen parayı hesabınıza alabilme imkanları, hem de bunun bir komisyona tabii olmaması uygulamayı en çekici kılan özellik olarak karşımıza çıkıyor.


Müşteri olmak isterseniz, öncelikle uygulamayı indirmeniz, e-posta adresiniz veya telefon numaranız ile kayıt olmanız gerekiyor. Ardından uygulama üzerinden müşteri olun sekmesini takip ederek işlemlerinizi yapıyorsunuz. Bunların ardından, adresinize ücretsiz olarak kurye ile gönderilen sözleşmeyi imzaladıktan sonra UPTION müşterisi oluyorsunuz ve tüm ayrıcalıklarından faydalanmaya başlayabiliyorsunuz. Dilerseniz sözleşmeyi UPT bayilerinde de imzalayabiliyorsunuz tabii ki, orası sizlere kalmış. Uygulamayı nereden indirebileceğinizi sorduğunuzu duyar gibiyim. Tüm uygulama mağazalarından UPTION uygulamasını edinebilir ve siz de çok kısa bir süre içerisinde UPTION'lı olabilirsiniz.