Please visit the site again using one of the following browsers.
Türkiye'de TL veya döviz transferi yapmanın geleneksel ve teknolojik yollarına göz attık ve UPTION'ın avantajlarına değindik.

Yurt İçi Para Transferi ve UPTION

Günümüz dünyasında globalleşme ve hayatın hızlanması ve teknolojinin önü alınamaz gelişimi sebebiyle para transferi olgusu da zamanla değişkenlik göstermeye başladı. Elden, aracı firmalarla yahut toplu taşıma şirketleri gibi yollarla yapılan yurt içi para transfer işlemleri, zamanla evrilerek yerini banka hesaplarından yapılan zahmetsiz işlemlere bırakmıştır. Ancak bu zahmetsiz işlemler, dikkatsizlik yahut bilgisizlik söz konusu olduğunda taraflar için oldukça sıkıntılı durumlara yol açabilmektedir. Bu yazımızda, yurt içinde Türk Lirası veya döviz transferi yapmanın geleneksel ve teknolojik yollarına göz atacak, bu konuda bilgilenecek ve bununla beraber UPTION uygulamasının avantajlarına da değineceğiz.

Öncelikle TL cinsinden para göndermek için hangi yolları izleyebileceğinizi anlatmak istiyoruz.

HAVALE

Para gönderen hesabın aynı bankadan bir başkasına veya kendine ait aynı bankadan bir hesaba para aktarımına izin veren sistem havale olarak adlandırılır. Bu sistem her para transfer sistemi gibi belirli bir komisyona tabii olmasına karşın, transferin aynı banka hesaplarından yapılması dolayısıyla 7/24 işlem gerçekleştirebilirsiniz. Para ise saniyeler içerisinde alıcı tarafa ulaşır.

Gereklilikler

Havale işlemi gerçekleştirebilmek için IBAN (International Bank Account Number) ya da şube, hesap numaranızın olması gerekmektedir.

ELEKTRONİKFON TRANSFERİ (EFT)

Para gönderen hesabın ve alıcı hesabın farklı bankaların hesaplarına sahip olması durumunda, banka hesabı üzerinden Elektronik FonTransferi (EFT) yoluyla para transferi yapabilirsiniz. Ancak EFT, farklı bankalar arası para transfer işlemi olduğundan, 7/24 gerçekleştirilememektedir. Her bankanın mesai saatleri içerisinde değişkenlik gösteren EFT saatleri mevcuttur. Örneğin Aktif Bank'ın EFT saatleri 09.00 - 16.00 arasıdır. Kesin olarak söylenebilen ise, mesai saatleri dışında, hafta sonları ve resmi tatillerde EFT işlemi gerçekleştiremeyeceğinizdir. Bu saatlerde yaptığınız işlemler, bir sonraki iş günü içerisinde gerçekleştirilir.

Gereklilikler

Elektronik Fon Transferi (EFT) işlemi gerçekleştirebilmek için IBAN (International Bank Account Number) ya da şube, hesap numaranızın olması gerekmektedir.

FONLARINANLIK VE SÜREKLİ TRANSFERİ (FAST)

Farklı bankalar arası para transferini 7 gün 24 saat, zaman sınırlaması olmadan gerçekleştirme olanağı tanıyan FAST işlemi, zaman kısıtı olmaması açısından Havale özelliği taşırken, farklı bankalar arası transfer yapılması açısından da EFT'ye benzemektedir. Bu yönden baktığımızda en iyi işlem türü gibi görünse de yüksek komisyon oranı ve 5.000 TL’lik işlem üst limiti gibi dezavantajları da bulunmaktadır.

Gereklilikler

Fonların anlık ve sürekli transferi (FAST) işlemi gerçekleştirebilmek için IBAN ya da şube, hesap numaranızın olması gerekmez. IBAN ile de işlem yapabilirsiniz ancak bunun yerine TCKN yahut VKN gibi bilgilerinizle, cep telefonu numaranızı, e-posta adresinizi IBAN numaranızla eşleştirerek FAST ile para transferinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Şu ana kadar bankalar aracılığıyla yurt içi Türk Lirası transferi yapmanın yollarına değindik. Şimdi ise yurt içinde döviz transferini nasıl gerçekleştirebilirsiniz, bundan bahsetmek istiyoruz.

SWIFT(Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication)

SWIFT sistemi, yurt içi veya yurt dışındaki banka hesaplarına döviz olarak gerçekleştirilen tüm para transfer süreçlerine verilen isimdir. SWIFT kodu adı verilen ve her bankanın tüzel şahsına münhasır olan özel bir uluslararası kod sayesinde, bankaların döviz hesaplarına para transferinin gerçekleştirilmesi sağlanır.

SWIFT Kodu'nun ilk 4 hanesi bankanın kodunu, sonraki 2 hanesi ülke kodunu, sonraki haneler ise sırasıyla yerel kodu ve şube kodunu tanımlar. Toplamda 11 haneden ve tamamı büyük harflerden oluşan bu kod eğer 11 haneye ulaşmıyorsa sonuna X harfi eklenir. Örneklendirmek gerekirse;

Aktif Bank Swift Kodu

Bu sistem yurt içi ve yurt dışına döviz cinsinden para gönderme hususunda oldukça basit ve hızlı bir yöntem olarak karşımıza çıksa da, kesilen yüksek komisyon oranları ve işlem sürecinin uzayabilmesi gibi olaylar işi tatsız hale getirmektedir.

Tüm bunların dışında, teknolojiyi ve bankaları bir kenara bırakırsak, yurt içi para transferi yapmanın geleneksel yolları da bulunmaktadır.

Bunlar; tur şirketleri, turizm firmaları yahut dış ticaret kargo firmaları aracılığıyla göndermek veya bir tanıdık vasıtasıyla göndermek olarak söylenebilir. Ancak bu yöntemlerin de zaman açısından oldukça büyük dezavantajları bulunmaktadır. Bazı aracı firmalar aracılığıyla gönderim yapmak, hem yüksek komisyon oranlarına tabii tutulabilir hem de gönderilecek paranınalıcıya ulaşma süresini oldukça geciktirebilir. Günümüzde zaman kavramının önemini düşündüğümüzde, bu yollarla para gönderme işlemi oldukça sancılı bir süreç haline geldiğinden, gönderici tarafın son tercihi olarak karşımıza çıkmaktadır.

UPTION

Şimdiye kadar para transferinin teknolojik ve geleneksel bazı yollarından bahsettik. Şimdi yurt içi transfer işleminde işinize yarayacak, çok daha farklı avantajları bulunan başka bir uygulamadan bahsetmek istiyoruz: UPTION.

UPTION ile yurt içi para transferi hususunda birçok işlemi zahmetsiz ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

·     UPTION Transfer

·     Yurt İçi TL Transfer

·     Yurt İçi YP Transfer

Bunları tek tek açarak UPTION ile işlem yapmanın kolaylıklarından ve avantajlarından bahsedelim.

UPTION Transfer: UPTION Transfer, UPTION müşterilerinin kendi aralarında yapacakları para transferlerini hızlı ve kolay bir şekilde TL, USD, EUR döviz cinslerinde 7/24, ücretsiz bir şekilde yapabilmelerine imkan sağlayan UPTION özelliğidir. Para göndermek istediğiniz kişinin hesap numarasını biliyorsanız hesap numarasını girerek, bilmiyorsanız endişelenmenize hiç gerek yok. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra, rehber tuşuna basıp kişiyi rehberden seçerek ya da telefon numarasını ilgili alana elle girerek bu kişinin UPTION hesabına kolayca para gönderebilirsiniz. Rehberinizdeki kişilerin UPTION müşterisi olup olmadığını isimlerinin yanında yer alan UPTION logosu ile anlayabilirsiniz.

Yurt İçi TL Transfer (EFT): Yurt içi para transferi özelliği ile Türkiye’deki tüm bankalara ait IBAN’lara veya kredi kartlarına kolayca para gönderebilirsiniz. İsterseniz bu işlemleri kaydedebilir, sonraki işlemlerinizde kayıtlı işlemlerden seçerek tekrar hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Uygulamanın IBAN doğrulama ve ipucu özelliği sayesinde girmiş olduğunuz IBAN’ın geçerli olup olmadığını ile kime ait olduğunu kontrol edebilirsiniz.

 

Yurt İçi YP Transfer (USD/EUR): SWIFT OUT, UPTION IN! Yurt İçi YP Para Transferi özelliği ile anlaşmalı yurt içi bankalardaki USD ve EUR döviz cinsindeki IBAN’lara 7/24 anlık para transferi yapabilirsiniz. İsterseniz bu işlemleri kaydedebilir, sonraki işlemlerinizde kayıtlı işlemlerden seçerek tekrar hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Uygulamanın IBAN doğrulama ve ipucu özelliği sayesinde girmiş olduğunuz IBAN’ın geçerli olup olmadığını ile kime ait olduğunu kontrol edebilirsiniz. Şimdilik sadece Aktif Bank ve VakıfBank desteklenmektedir.

Bununla beraber  TL bazında yapacağınız işlemlerde sizden hiç bir ücret talep edilmemekte. Ticari kullanım ücreti, aşırı kullanım ücreti gibi masraflar da UPTION uygulamasında bulunmamaktadır. Üstelik, TL bazında ücretsiz, döviz bazında ise cüzi bir miktarla yaptığınız tüm bu işlemleri harcama limiti olmaksızın gerçekleştirebilirsiniz. UPTION düşük ya da hiç almadığı komisyon ücretleriyle, masrafsız işlem yapma olanağı tanımasıyla, hızlı ve kolay ara yüzüyle tüm para transferi işlemlerine yeni bir soluk getirerek hayatınızı kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Siz de hemen UPTION uygulamasını indirip kayıt işlemlerini tamamlayarak UPTION'lı olabilir, yurt içi para transferi ve diğer birçok ayrıcalıktan faydalanabilirsiniz. Dilerseniz hemen aşağıdaki butona tıklayarak UPTION'ı indirebilir ve üye olabilirsiniz.